کاهش 40 درصدی دانشجویان سوری در دانشگاههای ترکیه

کاهش 40 درصدی دانشجویان سوری در دانشگاههای ترکیه
«محمد عرفات»، دانشجوی سوری میگوید بار دیگر به امید قبولی در دانشگاههای دولتی در آزمون «TUS» شرکت خواهد کرد، «فاطمه عمار»، دیگر دانشجوی سوری هم اظهار داشت: به دلیل تنگناهایی که برای دانشجویان سوری وجود دارد، وضعیت در دانشگاههای دولتی و خصوصی تفاوت چندانی برای ما ندارد، باید به دنبال فرصت در دانشگاههای دیگر بود.

شمار دانشجویان سوری در دانشگاههای ترکیه در سال تحصیلی جدید در مقایسه با سالهای گذشته بیش از 40 درصد کاهش یافته است. «محمد الاطرش»، مشاور آموزشی در یکی از شرکتهای ثبت نام دانشجویان در شهر استانبول به العربی الجدید گفت: افزایش شهریه ثبتنام دانشگاه برای شهروندان سوری به عنوان اتباع خارجی تنها دلیل این امر نیست بلکه افزایش هزینههای معیشتی و حمل و نقل در کنار بالا رفتن گفتمان نفرت در قبال سوریها و کاهش امید به کسب تابعیت ترکیه است.

آزمون «TUS» که مخفف کلمات «Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı» است، آزمونی است که هر سال از سوی دانشگاههای کشور ترکیه، خصوصی و دولتی و سازمانهای OSYM و YÖK برگزار میشود.
این آزمون ویژه دانشجویان بینالمللی یا خارجی و بومی است که بخواهند در کشور ترکیه و در مقاطع عالی رشتههای دندانپزشکی، پزشکی، دامپزشکی و شیمی به جز زیستشناسی تخصص کسب کرده و دوره دستیاری را پشت سر بگذارن؛ در همین رابطه، فاطمه عمار دانشجوی سوری از استان ادلب گفت: سوریها از امتیاز اقساط پایین شهریه محروم شدهاند و اگر شهریه دانشگاههای غیر دولتی به جز رشتههای پزشکی مساوی با اقساط دانشگاههای دولتی است.
شهریه رشتههای مهندسی از 400 لیره به 8000 هزار لیره افزایش پیدا کرده است. (هر دلار امریکا برابر است با 18 لیره ترکیه) همچنین شهریه سالانه دانشکده پزشکی به حدود 60 هزار لیره رسیده است و اقساد عموما فراتر از توان شهروندان سوری مقیم ترکیه است.

«محمد عرفات»، دانشجوی اهل دمشق در توضیح داستان تحصیل خود در دانشگاه غیر دولتی در ترکیه میگوید: پس از شرکت در آزمون TUS نتوانستم در دانشگاه دولتی قبول شوم، تحصیل در دانشگاههای غیر دولتی در سال حدود 10 هزار دلار هزینه دارد.
اما «ضیاء محمود»، دیگر دانشجوی سوری میگوید:تحصیل در ترکیه بنا به دلایل متعددی دیگر وسوسهکننده نیست، از جمله افزایش شهریه دانشگاهها، افزایش گفتمان نفرتپراکنی علیه سوریها و مبهم بودن وضعیت آینده.
وی تاکید کرد: کشورهای دیگر هنوز هم با هزینههای کمتر از شهروندان سوری برای تحصیل استقبال میکنند، دانشگاههای مناطق آزاد شده در شمال غرب سوریه جزء انتخابها نیستند زیرا مدارک آنها از لحاظ بین المللی معتبر نیست و نمیتوان با آن در خارج از سوریه کار پیدا کرد یا حتی برای تحصیلات تکمیلی از آن استفاده کرد.
همچنین بخوانید: دانش آموز آذری تحصیل در ترکیه را برگزید
«عائشه نور»، مدرس دانشگاه محمد فاتح در استانبول با بیان اینکه پیشبینی میشود شمار دانشجویان سوری برتر در دانشگاههای ترکیه طی سال جاری کاهش یابد، گفت: شمار دانشجویان صوری مستعد و برتبر با شمار کلی دانشجویان سوری در دانشگاهها مرتبط است.
نور به العربی الجدید گفت: از سال 2013 میلادی که شورای عالی آموزش ترکیه تصمیم به کاهش شهریه حاملان کارت موقت اقامت (کیملیک) برای سوریها گرفت، شمار دانشجویان افزایش یافت حتی در سال به بیش از 37 هزار دانشجوی سوری رسید اما افزایش شهریهها از سال گذشته و اقدامات برخی نژادپرستان منجر به کاهش شدید شمار دانشجویان سوری شده است.
این مدرس ترکیهای گفت: برخی از دانشگاههای دولتی همچنان امتیازهایی برای شهروندان سوری قائل هستند زیرا تصمیم شورای عالی آموزش کشور در لغو اقساط الزامآور نبود و دست مدیریت هر دانشگاه را برای تصمیمگیری باز گذاشت لذا در سال گذشته دانشگاههایی چوت غازی عنتاب، محمد عاکف ارسوی، نامق کمال و قارمان اوغلو تسهیلاتی برای دانشجویان سوری مدنظر گرفتند و امیدواریم این تسهیلات امسال نیز ادامه داشته باشد.
